Menu & Search
小米出電風扇 智米直流變頻落地扇

小米出電風扇 智米直流變頻落地扇

160616-mi-fan-01
老老實實,第一眼睇到把風扇我以為無印又有新風扇出,再定神睇個名智米直流變頻落地扇,又真係唔知點解會睇錯落地獄,真係大吉利是。其實把風扇係小米新的眾籌項目,名為智米直流變頻落地扇。眾籌的定義已經越來越含糊,799 人民幣一把,開始兩天已經超額 5 倍集資1,997,500 人民幣成功眾籌,而且仲可以 7 月 5 日發貨,到底個風扇有乜咁吸引?

 

160616-mi-fan-05
近來小米似乎想「打造」一個智能家電系列,繼空氣清新機、熱水壺、電飯鍋同檯燈,似乎以入屋為前提,至於今之直流變頻落地扇,顧名思意是就無段變數配合直流電摩打設計,技術上可以做到比較接近自然風速。既然是直流所以底座有一個2800mAh電池(小米電池 !?),換句話說除了為電池充電以外時間都不用插電,就可以在任何地方使用,如果用最慢速度大約可用 16 小時,至於最快的話就大約可以用 2-3 小時。

160616-mi-fan-02 160616-mi-fan-03

另外直流電風扇更可以做到省電及靜音等的好處,而且成本比較平,正常運作時大約 54dB 噪音。至於扇身就以鋁合金與 UV-ABS 耐用塑材製作,感覺上都算足料,而智能成分就可通過手機 App 遙控開關、轉動、預設開關時間等操作,不過都係睇過實物先算。產品詳情

160616-mi-fan-06