Menu & Search
起身即刻飲得 Barisieur咖啡鬧鐘

起身即刻飲得 Barisieur咖啡鬧鐘

天寒又地凍,連沖咖啡時間都慳返,可以瞓多陣,咪話唔爽。 【網址】http://www.hogar.hk/news/160123-barisieur-coffeealarm/


每朝起身,歎杯咖啡先返工,上足電迎接新一天工作,幾好。不過,首先要起到身,然後仲要沖咖啡,諗起都煩,英國設計師 Josh Renouf 就好體貼,設計出 Barisieur 咖啡鬧鐘,一起身,就有靚咖啡等住你。

名為 Barisieur 的咖啡鬧鐘,其實以床頭鬧鐘為設計基礎,再加上咖啡機而成。操作原理是當用家前一晚設定好鬧鐘響鬧時間後,當第二日響鬧時間就到時,咖啡壺就就會自動開始煲水,並以滴漏方式沖製咖啡,而同時當水壺內的水滾時,就會令咖啡壺中的鋼珠,發出撞擊聲響,變成響鬧聲叫醒用家,之不過,用家記得前一晚臨瞓之前,準備好咖啡粉、牛奶及糖的份量,否則,第二朝起身,可能只得杯滾水俾你飲。

coffeealarm3

coffeealarm2

Barisieur 暫時未有正式發售日期,但反而售價就已經公布,預計為 200 至 250 英鎊 (約 HK$2,220 至 HK$2,770)。

資料來源