Menu & Search
水波代替微波 Sharp HEALSIO水波爐

水波代替微波 Sharp HEALSIO水波爐

水波定係微波好?


早前睇過一段新聞講有「WiFi 過敏」,想起其實今時今日仲有好多人微波有抗拒,尤其是越來越多人注重健康嘅時代,或者水波爐可能係一個更好選擇。最近Sharp推出了全新HEALSIO水波爐AX-1600R,使用超高溫水蒸氣技術,可降低食物中的鹽與油脂,又可保留食物中的維生素及膳食纖維,烹調出低鹽低卡路里的健康食物。

IB_S_BASIC_COPYRIGHT =

其實水波就是一種最高可達250℃的超高溫水蒸氣,極高濃度的水蒸氣只要與食物接觸,即可將巨大熱能轉移到食物之中,溶解食物中的鹽率達4倍,而卡路里亦大減約27%,而一般烹煮過程中氧化的維生素卻得以保留,這樣就可以食得更健康。

 

151210-Sharp-AX-1600R-02

AX-1600R的烹調方式就是以超高溫水蒸氣技術對食物直接噴發大量超高溫水蒸氣,來做出純蒸氣、燒烤、熱風對流烤焗、發酵及燉的模式,即使做出炸、焗的食物都可以減少吸取油份。而且完全沒有結合微波加熱,可減少細胞的破壞和氧化作用,更接近自然的健康煮食方式。

售價:$8980(Sharp 24235151)