Menu & Search
【教你輕鬆自家製】 輕怡果仁月餅

【教你輕鬆自家製】 輕怡果仁月餅

近年大家都流行食冰皮、奶黃等新潮月餅,一般傳統的蓮蓉月都給人一份高糖唔健康的感覺,至於五仁月,大概上年紀的人先有興趣。不過其實早前已經有人為五仁月平反,其實相比之下,可以比唔少月餅都更加健康 ,今次繼續找來 Bosch 的陳師傅同大家介紹一個改良版嘅健康月餅「輕怡果仁月餅」。


【教你輕鬆自家製】 輕怡果仁月餅
hogar.hk x Bosch HK present

當中嘅糖都換成龍舌蘭糖漿同海澡糖,這兩種糖的好處就係糖分比例較少,而且升糖指數比較低,相比起傳統方式去做會更加健康。

 

 

中醫的角度,杏仁、核桃、開心果、松子仁都分別有唔同嘅功效,潤肺補腎健脾、溫腎、滋潤腸胃等唔同功效。而營養師方面,杏仁在眾果仁中含較豐富纖維素及維他命E,具抗氧化功能,有助心臟健康、增強免疫能力、減低白內障風險及保持皮膚與頭髮健康。核桃含有豐富蛋白質及抗氧化物,有助防癌;至於開心果就含豐富精胺酸,有助降血壓,至於核桃就有豐富奧米加 3 脂肪酸及抗氧化物,有助心臟健康及防癌,所以用果仁做月餅,其實非常健康。

Bosch 陳師傅

 


材料

月餅皮材料
龍舌蘭糖漿 60g
花生油 20g
梘水 ½茶匙
低筋粉 80g
蛋 (上色用) 1隻

 

五仁餡料
開心果、合桃、松子仁、南瓜籽、腰果 約 40g 左右
芝麻 約15g
海藻糖 60g
液體菜油 40g
熟糕粉 (熟糯米粉) 80g
白酒 20g
80g

 

Bosch MaxxiMUM專業廚師機

 

 


月餅做法

餅皮

先將龍舌蘭糖漿及花生油放入 Bosch 廚師機,先以1度略拌勻。加入梘水後,將速度提升至3度,然後將低筋粉分多次加入搓勻,搓好的餅皮靜置 30 分鐘備用。

 

月餅製法

1. 先將果仁放入焗爐以160度烘10-15分鐘烘香及剪碎。

 

2. 將所有材料(除熟糕粉)放入Bosch廚師機以3度攪勻,然後將熟糕粉分多次加入搓勻。

 

3. 將餡料及餅皮麵糰分成10份(餡料約40g,餅皮約15g)

4. 取出餅皮,用木棍輾開至圓形,包入餡料。

 

5. 略搓成圓桶型,將麵糰放入木模*(收口向上),壓平至與木模平口,左右各拍打一下,甩出月餅。

 

6. 放入已預熱200度的焗爐焗約3-4分鐘後,於表面灑水面降溫,再掃上蛋漿。將爐溫調至180度,再焗10-15分鐘,完成。


 

師傅教落:點睇月餅焗熟未?

睇月餅邊沿位置,如果還有青色即是未熟,可多焗一陣

 

特別嗚謝 Bosch HK