Menu & Search

《羆食堂》 | 瑪麗蓮美國餐廳 @ 太子

熊人話:元宵佳節可以考慮呢間 【網址】 http://www.hogar.hk/column/uma/160221-uma/


情人節剛剛過去,大家點同另一半慶祝呢?唔記得咗同另一半出去撐吓枱腳。唔怕,嚟緊元宵佳節就到喇,一於帶另一半去食餐好來補償一下啦!今次同大家分享一下呢間餐廳,等大家可以有多一個選擇。

早前我去了間小店幫襯,是位於太子的瑪麗蓮美國餐廳。聞說大廚曾是多間餐廳的總廚,但都唔係最重要!本熊宗旨最緊要睇佢食物好唔好食,其他都不太重要,話知佢上過太空做個廚師吖!到店時因正好晚飯時間十分多人,老闆娘安排我到已預約的座位但需要搭枱,看過餐牌後點了炭燒安格斯牛肩峰扒及老闆娘推介的燉羊腿。

160221-uma-01
先來的餐湯濃郁足料並不是一般罐頭湯,老闆娘跟我說大廚呢個湯曾在美國得過奬、沙律汁亦都十分出色,酸酸甜甜十分開胃~

 

160221-uma-02
燉羊腿肉質嫩滑,伴菜嘅紫薯蓉有驚喜~

 

160221-uma-03
炭燒安格斯牛肩峰扒肉質算,肉味香濃~

 

牛排表面烤得焦脆,非常香口,絲絲炭香脂肪香味撲鼻⋯⋯略嫌過左少少火喉,老了一點有改善空間,配上原個焗薯及蒜頭中規中矩!整體上比起一啲有名扒房更加美味!

熊人覺得這餐廳是值得一試,不過兩間鋪頭面積都好細,只有約十張檯,所以最好即日打電話Book定枱,而繁忙時間會要求大家搭枱的。

瑪麗蓮美國餐廳

160221-uma-04
太子通菜街238號地下A3號舖(其實喺運動場道)
2308 1690