Menu & Search
《分域碼頭》|It is time to 蟶子!

《分域碼頭》|It is time to 蟶子!

近排有點神經衰弱,hogar.hk 內的文章有錯字出現,好彩問題唔算嚴重,如果唔係出現「食好西」就好笑喇。不過真的「今天工作累了,要吃好東西」。同老死開餐前去街市睇下有乜好食,一睇到有蟶子 L 域即時 X-MEN 鐳射眼上身,今晚一於食好西。

160529-01
只要你知道蟶子生活地方就知要點洗,由於不如蜆有很好的活動性,所以要花點時間洗

個人偏向喜好食蜆、貝、蟶子等食物,不過考慮到這類食物潛在的風險,所以除咗唔食咁多之外,就是從清洗方法著手,通常我都親自落手。其實洗蟶子前段工夫同其他貝類差不多,都是用水沖一下之後用緊緊蓋過的水位等蟶子吐水(水唔好過深)。之後就可以加入粗鹽,咸度跟海水差不多浸泡半小時左右,只有這個咸度蟶子才會吐泥沙,你都可以用在水中放入湯匙加快吐出泥沙。

記緊唔好太過多水同浸太耐,之後就可以開始處理,要準備的是一支小牙刷就可以開始:

160529-02
首先刷殼身,之後刷殼之間的連接位置,蟶子基本上只有尾端是連接,所以是可擦到蟶子肉的背部。

 

160529-03
之後再用牙刷輕擦肉身,只要輕擦,蟶子的肉就會同內殼分開,輕擦綠色的苔質物體就可以

 

160529-04
最後記得清理噴水咀的位置,通常這都有一點黏膜

 

160529-05 160529-06
再睇支本來好新淨牙刷同隻手,就知點解要洗

 

160529-07洗好之後起肉炒同打邊爐都無問題。其實買同其他貝類一樣最緊要買新鮮,蟶子一碰就知佢生死,唔難選擇,不過如果怕麻煩功夫多,買紐西蘭蟶子可以簡化好多。