Menu & Search
《分域碼頭》| 看一部愛情電影

《分域碼頭》| 看一部愛情電影

有無人打算情人節睇呢套 真.愛情動作片?情人節快樂! 【網址】 http://www.hogar.hk/column/lric/160214-lf/


禮多人不怪,新正頭又情人節,祝大家新一年心想事成,未事成都好快事成,因為齊心做事情,齊心就事成………

160214-lf-01

L域是一個喜歡過事過節和親友聚在一起的人,在新年密密的拜年行程中,都找到兩個空檔,因為同行有大有細而且又係Pixar fans,睇《恐龍大時代》幾乎是不二之選,不過同《反斗奇兵》、《怪獸公司》或者近期一點的《反轉腦朋友》比,今次似乎比較簡單直接,小朋友比較易明白,但少了一份給大人思考的訊息,但其實故事同畫面都算唔錯。

160214-lf-02
另一套是《死侍 不死現身》,過年流流死死聲好似唔吉利,但我又等咗上映好耐好想睇。雖然是 Marvel 首部評定為三級片的英雄,其實片中打打殺殺情節都幾超現實或誇張,所以都唔算太血腥暴力,極其量都係串咀同太多咀,如果再諗深入一點,這可以說是一部愛情電影,因為好多愛情故事,都是從暴力開始的。

160214-lf-02
主角Wade Wilson 本來是特種部隊成員,後來做了僱傭兵之後遇上女主角,之後因癌症而踏上改造之路最後得到不死之身,雖然都係英雄電影打打打打,不過Deadpool都幾貼地,市井自私串咀唔扮道德佬。其實當中的感情線算寫得幾好,而且當你聽到Juice Newton的〈Angel of the Morning〉同 WHAM! 的〈Careless Whisper〉,你真係以為播錯片。

散場時聽到側邊有人話真係好鬼誇張,其實睇電影就係想透過當中的超現實來短暫逃離現實,不過話分兩頭,現實唔係比電影更荒謬咩?

點首歌比大家聽,唔點〈Careless Whisper〉,似乎聽〈Angel of the Morning〉比較應節