Menu & Search
我在斯里蘭卡的夏天 2|《櫻善堂》

我在斯里蘭卡的夏天 2|《櫻善堂》

我在斯里蘭卡的夏天|《櫻善堂》

車厘車厘在斯里蘭卡已經三個禮拜啦!呢度陽光有幾猛烈呢?上圖先。


呢段時間,我地跟住當地朋友仔周圍去,感歎大自然的美妙同時,亦感受到斯里蘭卡人文的獨特魅力,越來越鍾意呢個國家啦!

 

Project嘅第一站喺去~亞瑟魯吉利亞(Athurugiriya)觀賞斯里蘭卡的傳統武術「Angampora」。相比起強身健體的運動,Angampora 最初是用來抵禦外敵的侵擾,所以其特點是全方位攻擊和防禦。在1817年,斯里蘭卡處於被殖民時期,英國政府為了統治的安全,下令禁止斯里蘭卡國民練習,甚至殘害習武之人。但慶幸的是,在某些偏遠的小村莊里,有志之士秘密傳授,這門武術才得以保存下來。我們去的武術中心就是志願者自發創辦的,每週末免費教授有興趣學習 Angampora 的人。

 


練武之前需要敬拜神靈,師傅和靜心冥想

 


這是傳統武士服裝,有時下身穿黑色

 


這是一種用來 360° 防禦攻擊的武器,舞起來呼呼生風,頗有武術電影感覺

 


傳統武士食物,是把蒸薯仔放在洗淨的香蕉葉上,加紅色的配料用手吃,裡面有辣椒、椰子碎

 


中心有很多來習武的小朋友,鐘意同外國人傾計,笑咪咪的很可愛

我在斯里蘭卡的夏天|《櫻善堂》

咁就喺一日啦,住耐啲先發現,當地人真喺頗不守時,常常感覺在斯里蘭卡的時間慢悠悠的,比如約定五點見,可能五點半先出現。臨走時候舉辦嘅 farewell party,講好七點開始,結果九點先準備好,所以我地經常同當地 buddies 打趣說:「It’s Sri Lankan Time !!」

若日後你有機會到斯里蘭卡旅遊,租車去機場而唔想錯過班機的話,建議一定要預早半小時到一小時!呢種情況都可能同當地交通系統不太發達有關。現時當地可見的公共交通工具就是火車、巴士和 Tuk Tuk,去遠小小的地方動輒三兩小時。自己坐巴士時候,Google map 顯示仲有20分鐘到目的地,同朋友傾下計,再睇睇仲有幾耐到…咦,點解仲有 19 分鐘架?!不過喺度唔洗趕時間,悠閒地望窗外風景(喺沿海公路上望海真喺好靚),再望下身邊嘅乘客,大家都好友善,對視也不尷尬,就微笑點點頭,感歎一句:簡單生活真美好。


採茶女在茶園工作。唸起一個當地導遊嘅介紹:「They are Tea-picking ladies, they pick tea leaves.」多謝你嘅詳細講解!!

下一篇我會坐火車到斯里蘭卡中部高地的 Ella,這裡讓我對斯里蘭卡的氣溫有完全不同的認識…在這裡,我竟然喺度要著長袖,仲見到有小朋友戴冷帽哈哈。

. . h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h o g a r h k h