Menu & Search
《有圖先傾》 | 香港人,欠了這款家電

《有圖先傾》 | 香港人,欠了這款家電

如果香港每個家庭都有一部,係咪可以連堆填區都慳返? 【網址】http://www.hogar.hk/column/160124pluto/


「香港哋,乜都有」,以前,布魯圖都以為係,今時今日,已經變做「香港哋,乜『荒誕事情』都有」,咁家電市場又係咪乜都有呢,行入電器鋪,好似係,不過有部家電,去豐澤、百老匯,你唔會搵到,因為呢部稱為 smart CARA,外形似個電飯煲的東東,其實係一部廚餘處理機,對於香港人來講,廚餘機,可能非常陌生,其實在台灣,已經可以在大型電器連鎖店搵到,咁……究竟有咩用?布魯圖唔直接答你,先用圖話你知。

處理前的廚餘
螢幕快照 2016-01-24 上午10.49.15

處理後的廚餘
螢幕快照 2016-01-24 上午10.50.09

(網上圖片)

睇完,的確俾效果嚇一跳,廚餘份量只得番原本嘅一兩成,其實 smart CARA 的操作原理,是將廚餘烘乾再攪碎,由於機後裝有兩個過濾器,所以處理過程中,完全唔會聞到任何難聞氣味,不過 smart CARA 體積未算大,容量為一公升,較適合一般四人家庭用,每次處理時間大約三幾個鐘。

IMG_2404

布魯圖再翻查此機資料,原來香港都有公司引入,賣四千幾元,只係香港扔垃圾太方便,對廚餘機的需求近乎零,除非鍾意養植物,當肥料咁用,否則,要普及的話,一個字講完:有排。